1.  RO
  2.  EN


Specialități


Ginecologie


Ginecologie

Investigațiile ginecologice de rutină pot descoperi din timp unele afecțiuni sau unele stări anormale, evitându-se situațiile dificile sau complicațiile ce pot apărea în timp.

Pentru a putea pune un diagnostic corect și precoce, în funcție de sfaturile specialiștilor noștri, există o serie de analize și investigații suplimentare care sunt recomandate a fi efectuate:

  • Consultația ginecologică se recomandă a fi efectuată anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de absența simptomelor. Un control ginecologic presupune inspecția zonei genitale în poziție ginecologică, examenul cu valve și tușeul vaginal propriu-zis.
  • Examenul citologic Babeș-Papanicolau sau Testul PAP este investigația utilizată pentru screening-ul modificărilor colului uterin. Este o procedură nedureroasă, neinvazivă și rapidă și este cel mai important test-diagnostic pentru depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin (cancerul cervical).
  • Examenul secreției vaginale se recoltează atunci când apar modificări ale secrețiilor vaginale precum miros neplăcut, culoare alb-tulbure sau transparentă sau nuanță gălbuie, simptome care pot indica prezența unei infecții, a unei boli cu transmitere sexuale, etc.
  •  Ecografia transvaginală, ecografia pelviana si ecografia de sarcină reprezintă examinări avansate, de mare acuratețe, a organelor genitale feminine cu ajutorul ultrasunetelor, folosind un transductor introdus în vagin sau plasat pe abdomen. Este metoda imagistică cea mai utilizată de investigare a afecțiunilor organelor genitale feminine: uter, ovare, trompe uterine precum și de urmărire a evoluției sarcinii. 

De ce este important controlul ginecologic de rutină?

Afecțiunile ginecologice benigne (fibromul uterin, endometrioza, chisturile ovariene, sau sindromul ovarelor polichistice) descoperite târziu și netratate la timp pot afecta sistemul reproducător pe termen lung, cu efecte ireversibile asupra sănătății ginecologice.

  •  Simptomele timpurii ale cancerului ovarian sunt adesea foarte subtile și devin aparente doar în stadii târzii (III și IV) ale bolii, atunci când șansele de vindecare și posibilitățile de tratament sunt reduse. 
  •  Depistarea timpurie a cancerului endometrial (stadiul I) asigură peste 90% șanse de vindecare
  •  Cancerul de col uterin, ovarian și endometrial nu mai reprezintă un capăt de drum atunci când sunt depistate la timp.

De aceea, este foarte important să efectuezi investigațiile ginecologice de rutină anual și să consulți părerea unui medic ginecolog specializat.

Cum te pregătești pentru consultația ginecologică?

Tipul și aspectul secrețiilor vaginale îi dau medicului foarte multe informații despre starea de sănătate a zonei vaginale. De aceea este foarte important ca, 24 de ore înaintea prezentării la medicul specialist ginecolog să nu faci nici un fel de spălături vaginale, să nu introduci nimic în vagin (ovule, creme speciale, tampoane vaginale, etc.) și să eviți contactul sexual, fiindcă toate acestea pot altera rezultatele, îngreunând astfel stabilirea unui diagnostic precis.

De ce este important testul Papanicolau?

Testul Babeș Papanicolau permite surprinderea cancerului de col uterin în stadii incipiente și, de asemenea, permite depistarea unor stări precanceroase. Este o metodă foarte sensibilă, cu rezultate fals negative sub 10%, scăpând screeningului numai acele forme incipiente de cancer care nu descuamează încă celule maligne. Toate femeile trebuie să efectueze anual Testul Babeș-Papanicolau, împreună cu controlul ginecologic, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru un screening ginecologic de bază.

Când se impune efectuarea examenului de secreție vaginală?

Orice femeie trebuie să stie că secreția vaginală normală nu are un miros neplăcut, are o culoare alb-tulbure sau transparentă, iar pe lenjerie poate avea o nuanță gălbuie. Fluxul secreției variază în funcție de perioada din ciclul menstrual și este mai abundent în perioada premergătoare menstruației.

Vizita la medic se impune atunci când apar simptome precum:

  •  scurgeri vaginale abundente;
  •  scurgeri cu miros neplăcut;
  •  consistența secreției este: grunjoasă, brânzoasă sau apoasă;
  •  secreția nu mai este transparentă, ci gri-albicioasă sau alb-verzuie;
  •  apar usturimi, mâncărimi, durere locală după urinat;
  •  prezența sangelui în secreție (în afara perioadei de menstruație).


Toate acestea pot indica prezența unei infecții, a unei boli cu transmitere sexuale, etc.

Pentru ce este indicată ecografia pelvină?

Cu rol important în depistarea și astfel prevenirea timpurie a diferitelor afecțiuni ginecologice, ecografia este, adeseori, folosită pentru evaluarea evoluției sarcinii, a durerilor pelvine, posibilelor chisturi, fibroamelor uterine, afecțiunilor endometrului, anumitor tipuri de infertilitate, sau a sângerarilor inexplicabile.

De asemenea, ecografia joacă un rol esențial în detectarea tipurilor de cancer ale organelor genitale (precum cancerul ovarian, de col uterin și de endometru). 
 



Medicii Specialisti



Dr. Cheta Cristian

Dr. Cheta Cristian

Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie


Ziua

Ora

Luni

-

Marți

9 - 14:00

Miercuri

9 - 14:00

Joi

12-18:00

Vineri

9 - 14:00

Sâmbătă

     -

Duminică

     -

 

 




Dinu Ancuța

Dinu Ancuța

Medic specialist ginecologie


Ziua

Ora

Luni

09 - 16

Marți

11 – 18

Miercuri

09 – 16

Joi

11 – 18

Vineri

09 - 16

Sâmbătă

     -

Duminică

     -

 







Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies.