1.  RO
  2.  EN


Specialități


ORL Pediatrie


ORL Pediatrie

Incepand de la o banala raguseala, pana la tulburari auditive sau de echilibru, examenul ORL pediatric este deseori necesar pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea diverselor afectiuni ale urechilor, nasului, gatului si ale sistemului respirator al micilor pacienti. Foarte des, aceste afectiuni sunt strans legate intre ele, iar consultul ORL va fi unul unitar.

Medicul ORL pediatru trebuie sa lucreze impreuna cu parintii, pentru a castiga increderea copilului. In acest fel, ne putem asigura de faptul ca acesta va fi linistit pe parcursul examinarii.

Printre cele mai frecvente afectiuni ORL, intalnite la copii, regasim:

NAS
• sinuzita
• polipi nazali
• probleme de respiratie ale cailor aeriene superioare
• sangerari nazale cronice
• corp strain inserat - se intampla adesea cand copilul este nesupravegheat

GAT
• laringita
• faringita
• amigdalita
• oreion

URECHI
• otita medie
• dop/dopuri de ceara
• probleme de auz ale copilului
• infectii ale urechilor
• tulburari de echilibru

ORL vine de la termenul medical otorinolaringologie, care trateaza afectiunile nasului, gatului si ale urechilor.
Incepand de la o banala raguseala, pana la tulburari auditive sau de echilibru, examenul ORL pediatric este deseori necesar. Acesta are ca scop prevenirea, diagnosticarea si tratarea diverselor afectiuni ale urechilor, nasului, gatului si ale sistemului respirator superior al micilor pacienti.
Foarte des, aceste afectiuni sunt strans legate intre ele, iar consultul ORL pediatric va fi unul unitar.
Printre aspectele care diferentiaza examenul ORL pediatric de examenul ORL pentru adulti, se numara particularitatile anatomice, specifice perioadelor de dezvoltare sau existenta diverselor malformatii congenitale.
De asemenea, diferenta este facuta si de catre diferitele tratamente medicamentoase sau chirurgicale, aplicate in functie de criterii precum varsta.
Pe langa toate acestea, este important ca micul pacient sa fie calm in timpul consultatiei, pentru ca aceasta sa fie efectuata in mod corect si complet. 

O urgenta frecvent intalnita de catre medicii pediatri ORL, este cea in care au de „extras” un corp strain la nivelul esofagului unui copil.
Copiii, in special cei cu varste cuprinse intre 6 luni si 2 ani, au tendinta de a „gusta” tot ceea ce gasesc pe jos. 
Deseori, copiii ar putea sa nu aiba niciun simptom in cazul inghitirii unor corpuri straine, de dimensiuni mici.
Cu toate acestea, corpul strain ar putea provoca o perforatie oriunde, de-a lungul tractului digestiv.
In alte situatii, corpul strain poate fi aspirat in tractul respirator, provocand simptome, in functie de zona in care se blocheaza.
Daca aceste corpuri straine vor ocupa tot lumenul esofagului, atunci micul pacient ar putea refuza mancarea.
In plus, va avea senzatia de greata si de voma.
Daca, totusi, va reusi sa se alimenteze, cel mai probabil, va avea dureri la inghitit, salivatie excesiva si dureri la nivelul pieptului.
Aceasta urgenta este una extrem de serioasa, iar copilul trebuie indrumat cat mai repede catre un serviciu de urgenta – UPU.
Astfel de urgente se rezolva prin stabilizarea copilului, cu un tratament medicamentos – cu scopul de a relaxa musculatura esofagului – si intervenirea prin esofagoscopie cu tub rigid.





Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies.