1.  RO
  2.  EN


SPECIALITATI


Boli infectioase


Boli infectioase

Bolile infecțioase (contagioase, transmisibile) sunt cunoscute din ce­le mai vechi timpuri, sunt numeroase și răspândite pe întregul glob și au drept caracteristică ușurința cu care se transmit de la o ființă la alta. Ele sunt cauzate de microorganisme patogene – agenți patogeni vii – care pă­trund și se înmulțesc în țesuturile organismului gazdă și se transmit cu ușu­rință de la un bolnav sau persoană infectată, la persoanele cu care vin în contact, fie în mod direct, nemijlocit, fie în mod indirect, mijlocit, prin dife­rite vehicule de transmisie: aer, pământ, apă, obiecte etc., sau prin vectori (vietăți cu rol de intermediar).

Datorită ușurinței cu care se transmit, bolile infecțioase (contagioase) sunt responsabile de apariția multor îmbolnăviri în colectivitate: epidemie, endemie, pandemie, focar epidemic.

Datorita extraordinarului progres științific, s-au identificat noi agenți etiologici ai bolilor infecțioase, s-au dezvoltat metode noi și mai sensibile de diagnostic, s-a îmbogățit arsenalul terapeutic cu noi antibiotice și chimioterapice, iar progresele obținute în profilaxia bolilor infecțioase sunt spectaculoase, morbiditatea prin aceste boli scăzând mult.





Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies.