1.  RO
  2.  EN


NOUTĂȚI


OZONOTERAPIA

Joi, 27 Iunie, 2019 14:35
OZONOTERAPIA

Despre binefacerile ozonului avem deja o istorie. A fost descoperit în anul 1840 de chimistul german Christian F. Schönbein, care a început să-l folosească la purificarea apei şi la tratarea pacienţilor cu diferite afecţiuni. Observând că ozonul acţionează ca un germicid puternic, medicii de atunci l-au introdus în tratamentul contra virusurilor, bacteriilor, fungilor şi paraziţilor.

Marele cercetător Nicola Tesla, însă, a fost cel care a brevetat în SUA primul generator de ozon medical, în anul 1896, numindu-l raza violetă. Începeau studiile referitoare la ozonoterapie, procedură folosită apoi în Primul Război Mondial, în chirurgia de campanie pentru tratamentul plăgilor infectate.

Ozonoterapia este folosită, în prezent, în clinici din SUA, Canada, Germania, Rusia, Suedia, Italia, Spania, Mexic etc. În România există deja peste 500 de cabinete ce practică ozonoterapia. Faptul că, pe viitor, se doreşte ca această practică să fie recunoscută ca o specializare pentru rezidenţiat, spune mult despre eficacitatea acestei proceduri.

Totul începe atunci când cantitatea de oxigen care ajunge la un ţesut sau celulă vie scade, activitatea sa metabolică devine deficitară, vitalitatea scade, regenerarea metabolică şi structurală a componentelor celulare şi tisulare este diminuată şi apare starea de boală. Pe acest segment intervine ozonoterapia.

Terapia cu ozon reprezintă un tratament revoluţionar, cu efecte pe termen lung, cu acţiuni vindecătoare remarcabile. Principiul pe care se bazează aceasta este stimularea regenerării organice, prin reparaţia făcută din interior spre exterior. Orice ţesut prezintă în timp o oxigenare deficitară, iar prin tratamentul de ozonoterapie, bazat pe un amestec de oxigen şi ozon, ţesutului i se oferă, la nivel celular, elementul vital

 

Terapia constă în injectarea sau insuflarea subcutană, intramusculară, intraarticulară sau intrarectală a unei cantităţi de amestec oxigen-ozon.

Proprietăţile medicale ale acestei proceduri includ creşterea schimbului de oxigen la nivelul ţesuturilor, reducerea durerii, a inflamaţiilor, accelerează eliminarea toxinelor. Este eficientă în combaterea infecţiilor virale, bacteriene, fungice. Activează circulaţia sanguină, favorizează vindecarea plăgilor şi regenerarea tisulară, creşte imunitatea.

Practica a dovedit faptul că ozonoterapia are rezultate bune şi în dermatologie (herpes, acnee, eczeme), în medicina internă (hepatită, boala Chron), în neurologie (cefalee, boli neurovasculare), în reumatologie şi ortopedie (reumatism articular, hernie de disc, lombosciatică, gonartroză), în angiologie (insuficienţă venoasă, ulcer diabetic, ulcer postflebitic).

În oncologie are efecte evidente de limitare a diseminării tumorale, creşte rezistenţa organismului şi, în special, a ficatului şi rinichilor faţă de citostatice, reduce oxidarea excesivă tipică neoplaziilor şi sporeşte puterea sistemului imun de a lupta cu celulele canceroase.

Este o practică din ce în ce mai răspândită, pentru că se justifică şi pe alte considerente – un grad ridicat de aplicabilitate, lipsa efectelor adverse, număr limitat de contraindicaţii (hipertiroidism, hipertensiune arterială peste 160, accident vascular hemoragic sau post hemoragic), efecte terapeutice rapide. 

Poate fi aplicată cu succes în tratarea oricărui sindrom dureros!!!!

 

Ameliorează circulaţia periferică, are efect vasodilatator, reglează glicemia. Datorită acţiunii sale de normalizare a metabolismului, de protejare a vaselor sangvine, ozonoterapia este indicată în tratamentul complicaţiilor diabetului zaharat, pentru prevenirea şi stoparea îmbătrânirii tenului şi creşterea performanţelor fizice şi intelectuale.

Mai nou, se foloseşte în prevenţia şi tratarea bolilor degenerative, (Alzheimer, Parkinson), recuperarea după un accident vascular cerebral sau orice traumatism al sistemului nervos central, în afecţiuni gastrointestinale, în afecţiuni hepatice, creşte nivelul de detoxifiere al ficatului, restabileşte flora intestinală.

Durata unui tratament este dat în funcţie de afecţiune. Pentru anumite persoane, ozonoterapia poate da rezultate imediate încă de la primele şedinţe, care pot fi realizate zilnic sau la 48-72 de ore, iar pentru altele timpul de răspuns al tratamentului poate fi mai lung.

Astfel, fiecare tratament cu ozon trebuie realizat ţinând seama de particularităţile fiecărui pacient şi adaptat în funcţie de acesta.

Recomandăm un ciclu de 12 şedinţe, de trei ori pe săptămână, cu distanţă de o zi între ele, urmat de o şedinţă pe săptămână şi apoi, o dată pe lună, dar totul depinde de diagnosticul iniţial, de vechimea acestuia, de reacţiile pacientului. Pentru a da randament maxim, tratamentul cu ozon se administrează mai des la început, iar apoi se realizează terapii la intervale clar stabilite, care pot varia de la o dată pe săptămână la o dată pe lună sau de doua ori pe an, astfel încât se previne riscul de recidivă.

Lumea a aflat de eficienţa acestei terapii şi începe să fie tot mai deschisă.

Una din metodele de aplicare este hemoterapia mare şi constă în prelevarea unei cantităţi de 50-150 de ml de sânge, care este amestecat cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentraţie, după care este reperfuzat pacientului. Aceasta este recomandată în afecţiuni cu caracter membral, cardiovasculare, boli autoimune, afecţiuni hepatice şi în tratamentul anti-îmbătrânire.

Hemoterapia mică constă în prelevarea a 10-15 ml de sânge venos, care este amestecat cu o cantitate egală de ozon, iar amestecul obţinut este injectat intramuscular. Se foloseşte pentru tratarea stărilor de deficit imunitar, stări gripale, afecţiuni gripale sau afecţiuni dermatologice. Insuflaţia intrarectală are efect local, antiinflamator, regenerativ, antiseptic. O formă specială de ozonoterapie locală este sauna cu ozon.

Infiltraţia subcutanată locală se traduce prin introducerea cu ajutorul unei seringi a unei cantităţi mici de ozon în zonele cu probleme sau în punctele dureroase. Procedura se aplică în afecţiuni reumatologice, probleme de circulaţie periferică. Toate tratamentele se execută cu materiale de unică folosinţă aprobate şi certificate, care garantează o maximă siguranţă. Pentru anumite patologii (răni ale membrelor inferioare) se asociază un tratament local (cilindri, săculeţi vidaţi, infiltraţii locale).

În concluzie, ozonoterapia este o excelentă metodă terapeutică complementară, care nu exclude terapia convenţională a afecţiunii tratate, ci se utilizează simultan cu aceasta, contribuind sinergic la majorarea efectului terapeutic comun.

 

 

 Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies.